Meet Afiq Ikhwan!

Seorang pelajar jurusan Sains Geomatik yang berkecimpung dalam industri pembinaan sebagai kerjaya. Seorang kontraktor yang bercita-cita besar untuk miliki syarikat setanding Megah Holding.

Perjalanan seorang Surveyor kini Kontraktor

Sunday, 23 May 2021

Akhirnya diberi juga masa dan kesempatan untuk menulis sendiri!

Sibuk mengalahkan Datuk Seri! Haih...Nasib ada jugak AO tengok-tengokkan. Maaf ya yang mana comment tak berbalas :(


Jadi kita nak mula dari mana ya??

Beginilah kehidupan seorang afiq..bukan taknak jenguk kesini tapi kerjaya sebagai seorang kontraktor sangatlah sibuk. Lagi-lagi di musim pandemik ni. Nak menguruskan syarikat sendiri, pekerja, sales, customer yang bermacam ragam..haih..


Nasib juga masih single..kalau tak kesian pasangan..eh! hahahah


Tapi sebenarnya depends jugak pada individu tu sendiri macam mana dia uruskan masa dia kan? 


Pada aku, kerja tu priority nombor DUA dalam hidup aku sekarang selepas family. Almost 70% masa aku habiskan dengan kerja, 5% tidur dan selebihnya tu depends… 


Orang cakap takda work life balance, tapi pada aku kerja tu lah life aku buat masa ni..I love what I do!


I think this is gonna be a longggg entry but I will try to make it short :)


Seperti dijanjikan, entri hari ni aku akan kongsikan sebuah perjalanan seorang surveyor yang kini menjadi seorang kontraktor.


Afiq Surveyor

Macam mana boleh jadi kontraktor???

Sebenarnya penat dah jawab soalan ni dengan kawan-kawan. Maklumlah, habiskan masa 6 tahun belajar dalam bidang geomatik, tiba-tiba tukar bidang. Tapi tu yang orang nampak. 


Sebenarnya 6 tahun + 2 tahun dalam industri survey tak lah lama berbanding 14 tahun dalam bidang kontraktor ni..


14 TAHUN??! 

Yes 14 tahun!


Aku mula terdedah dengan sektor pembinaan ni dari umur 10 tahun. Darjah 4. Entah datang dari mana minat tengok orang buat rumah. So, cuti-cuti sekolah aku akan semak minta kerja dengan indon-indon yang buat kerja renovation dekat kawasan rumah tolong bancuh simen ke…


Bahasa tukang orang panggil "kongsikong" lah mcm tu hahah dapatlah RM25 ringgit sehari..


Macam mana boleh confident nak buka syarikat kontraktor sendiri? Tahu Buat kerja ke?

Tahlah datang dari mana keyakinan ni.


Tapi, sebelum tu aku berhenti sebagai seorang surveyor dengan gaji basic semasa RM2800. Notis 24 jam sebab ada conflict dengan pekerja lama. Malas nak gaduh dengan working environment yang tak bestnya..huh! 


Tapi keyakinan tu datang bila terdetik satu ayat dalam hati

 "Sampai bila nak kerja dengan orang..."


Berbekalkan ilmu yang tak seberapa dan modal tak seberapa, aku start dengan project kecil-kecil tanpa mengajikan pekerja untuk kumpul aset (barang-barang kerja) dan asah balik skill.


Konsep aku, ambik je apa pun kerja. Boleh buat ke tak boleh tu nombor dua. Sebab bila owner dah bagi deposit nak taknak kena bagi boleh jugak..belajar lah macam mana pun janji siap cantik dan tuan rumah puas hati.


Alhamdulillah setakat hari ini belum pernah kecundang :) 


Sentiasa dipermudahkan urusan aku belajar sesuatu yang baru dengan hanya memerhati sampai ada client cakap, "Saya tak tahu lah apa je yang kamu tak boleh buat Afiq" hahaha *bangga jap..


Then baru lah slow-slow form team. Dan sekarang, dah ada 14 orang pekerja MAA TEGUH BINA dalam masa setahun 6 bulan :)


Hakikatnya, nak jadi seorang bos bukan senang ya anak-anak :) Entah berapa kali aku nangis. Aku terduduk, bangun balik then terduduk balik…


Tak semua orang yang tahu.. 


Lagi-lagi nak run syarikat dalam musim pandemik ni. Nak kekalkan sales, nak jaga kebajikan pekerja, nak yakinkan customer…


Hat ni paling berat sebab nama kontraktor melayu ni dah rosak….


Susah orang nak percaya kontraktor melayu disebabkan segelintir yang merosakkan nama melayu ni. Nak bersaing dengan cina. Yaa aku ikut 100% cara Cina berniaga. Bergaul dengan diorang banyak dapat nasihat..


Kenapa Cina punya harga tinggi? 

Sebab servis diorang tiptop! 


Jangan main harga. Biar tak dapat untung sikit, janji tak rugi. Selagi ada kudrat kita hustle lebih sikit. huhu 


Moga-moga tercapai impian pencen sebelum 50..hahaha 


Sekarang kita kerja keras dulu cari duit..


Jadi aku akhiri entri ini dengan bangganya mengatakan,

"yang aku seorang kontraktor muda berumur 26 tahun dengan 16 tahun pengalaman!"


hahahahha acahhhh


Afiq 2021

Comments

  1. Bertukar bidang tu tak salah, rezeki awak di situ. Semoga murah rezeki, terus sukses dan berjaya dalam karier yang awak ceburi.

    ReplyDelete