JUPEM 2015



Huh jauh betul nk kne throwback ni..hahah malas dah nk igt sebenarnya but someone request suruh cerita pengalaman masa practical dkt JUPEM dlu..hahaha ok la ok la..cerita yg mana igt je la eh..btw hai semua..lama x bersua..hahah maklumlah dah bekerjaya ni..penat..byk komitmen..jd x sempat nk usha2 blog ni.. *acah* ok here we go!
Masa dekat jupem eh..1st day mmg pehh berdebar gila..maklumlah 1st time dh la x de reference senior langsung.. lps tu tercampak jauh dkt pulau pinang..hahaha…1st day tu dtg awal then terus la konfiden gila naik komtar terus tggu dekat jupem..x tahu pulak kne ambil pass kt bwh nk masuk komtar tu..turun la balik amek pass then bru naik balik..
Ok mula2 sekali kitorg kne register thumb print untuk record kedatangan hari2..then ad briefing sikit bla bla bla then disebabkan jupem kitorang Cuma ad 12 org dan dkt jupem Cuma ad 4 section..kitorg pun dipecahkan 4 kumpulan 1 kumpulan 3 org..
1st two week kitorg dkt section Strata,Stratum & Marine (SSM) and act this section yg paling byk bg input dkt kitorg..so apa kitorg buat dkt section nit u byk sgt..nnti korang belajar lah..mls nk hurai panjang2 sbb ni bukan karangan sekolah rendah yg menceritakan tentang pengalaman or lawatan sambil belajar kay..hahah then seterus-seterusnya kitorg ke section2 lain yang sorry aku x igt dh apa nama section2 tu =b then untuk last two weeks practical kitorang dikumpulkan balik untuk practical dgn Jurukur Daerah (JUD). JUD ni act part of JUPEM jugak but diorang Cuma terlibat dlm bahagian  kerja luar..so data yg diorg ambil ni terus hntr ke JUPEM untuk diorg proses..
Hmm apa yang blh aku summerize..act practical JUPEM ni x de bende pun yg korang nk takut..InshaAllah staff semua terbaik peramah dan sedia terima korang as student..and korang x yh aspek tinggi sgt dkt praktikal ni..sbb aku janji yg die x mcm yg korang fikir and x mcm korang sangka yg nk ditakutkan..die santai sgt siap korang blh main pinpong..main mcm2 lah..hahah kitorg keluar minum pagi pukul 9 naik balik pukul 11 then duduk depan computer main internet then keluar balik lunch then jalan2 sampai pukul 3 bru masuk balik hahah tp x la hari2 sbb kdg2 ad lah jugak kerja..tp tgk la jugak JUPEM mana hahah..so sape yg practical JUPEm penang tu..korang sebut je nama aku AFIQ comfirm diorg kenal..hahah ckp yg kurus2 tinggi2..huhuh..lagi2 en. Fauzi Strata..so kepada yg nk practical tu goodluck and All the best..ambik sebanyak yg blh input sbb tu je peluang yg korang ada..jgn tangguh2 bab report nnti korang menyesal..hahah kalau nk contoh report PM kay ;D

So itu je kot..act x de bende pun nk cerita..serius..haha kk gerak luuu pape roger ;)

afiq ikhwan

1 comment:

galleries